Πέμπτη, Φεβρουαρίου 22, 2007

Η λογοκρισία και η υποκρισία.

Με την υπόθεση ενός Αιγυπτίου μπλογκερά, όλοι ανακάλυψανε ξάφνου μία αιγυπτιακή δικτατορία. Το καθεστώς Μουμπάρακ φυσικά δεν είναι δικτατορία. Δεν είναι ούτε αστική δημοκρατία. Τι είναι ; Είναι το καθεστώς Μουμπάρακ.Και η λογοκρισία πέφτει σύννεφο.

Αυτό δεν είναι αναγκαστικώς κακό. Στην Γαλλία και την Γερμανία η λογοκρσία είναι απαράδεκτη αφού ένα κάρο θεσμοί, παραθεσμοί, νόμοι, εθισμοί, αστυνομία, ένστικτα και κρυφές κάμερες εξασφαλίζουνε την κοινωνική ειρήνη και την σταθερότητα της δημοκρατίας. Στην Αίγυπτο τα πράγματα είναι λίγο πιό άγρια. Μία παραπανήσια λέξη μπορεί να τσαντίσει πολλούς. Και στην Αίγυπτο δεν παίζουνε θεσμοί, εθισμοί και κάμερες. Αναλαμβάνει λοιπόν δράση κατευθείαν η αστυνομία και το δικαστήριο.

Η ελευθερία της έκφρασης είναι μία δυτική εφεύρεση και δεν μπορεί να έχει παγκόσμια ισχύ. Υπάρχουνε κοινωνίες που αισθάνονται αδικημένες και υπό την απειλή της δυτικής αυτοκρατορίας. Οι άνθρωποι ζούνε στα χαρακώματα και είναι φυσικό να θεωρούνε προδότη αυτόν που φωνάζει να παραδώσουνε τα όπλα και να φιλήσουνε τον εχθρό στο στόμα. Και αυτή η εντύπωση μεγαλώνει όταν βλέπουνε την δύση και τους μπλογκεράδες της να φωνάζουνε για τον Αιγύπτιο μπλόγκερ αλλά να μην λένε λέξη για τους μπλογκαρισμένους στις φυλακές της Σ. Αραβίας, του Ισραήλ και του Πακιστάν.

Με άλλα λόγια, προτιμάνε την αιγυπτιακή λογοκρισία από την δυτική υποκρισία.

Εμείς, η Λίτσα, δεν γουστάρουμε ούτε λογοκρισία ούτε υποκρισία. Το γράφω αυτό για να μην έχουμε παρεξηγήσεις, αφού η αναγνωστική ανεπάρκεια είναι το καθεστώς της ελληνικής μπλογκοσφαίρας. ( Και συνιστά τύπο βαριάς λογοκρισίας.)

Υ.Γ
Ο Καρήμ δεν φυλακίστηκε επειδή μπλόγκαρε.

7 σχόλια:

Pan είπε...

Εμπρός, εμπρός όλοι μαζί με την Λίτσα μπροστάρη. Η Λίτσα θα μορφώσει την μπλογκόσφαιρα.
Τι θες να σου αφιερώσει το σουραύλι του Πάνα;

Λίτσα Ανδρούτσου είπε...

Eπισκέφθηκα το μπλόγκ σου. Καλό είναι και γράφεις ωραία νομίζω.

Pan είπε...

Σε ευχαριστώ. Υποψιάζομαι ότι και εσύ έχεις να πεις πολλά, μόνο που κάπως τα μπερδεύεις.
Για να εξηγηθώ: Η λογοκρισία είναι η απόλυτη μορφή εξευτελισμού της ανθρώπινης υπόστασης. Η αφαίρεση του λόγου, της έκφρασης, από ένα άνθρωπο, του αφαιρεί το- πιθανόν μοναδικό -στοιχείο που του δίνει κάποια ανωτερότητα έναντι όλων των υπόλοιπων όντων. Συνεπώς, από όπου και αν προέρχεται, και επί όποιων και αν εξασκείται, για μένα είναι τραγική, για να το θέσω ήπια.
Από εκεί και μετά, προφανώς διαβάζουμε διαφορετικά μπλογκς, γιατί εγώ έχω βρει ανθρώπους μέσα που είναι κυριολεκτικά 'τέρατα' γνώσεων, μόρφωσης, και- όσο και αν ακούγεται οξύμωρο -ευαισθησίας. Ίσως να αρχίσεις και εσύ κάπως να ψάχνεις αυτούς; Σε βεβαιώ, να κερδίσεις μόνο πρόκειται.
Υ.γ. δεν απάντησες στην ερώτησή μου.

Λίτσα Ανδρούτσου είπε...

Η λογοκρισία υπό προϋποθέσεις εξασφαλίζει την κοινωνική ειρήνη. Δεν είναι προφανές αυτό ;

Δείξε μου σε παρακαλώ τα μπλόγκ των γνώσεων και της ευαισθησίας.

Γνωμοδότης είπε...

Ακριβώς έτσι!

Ανώνυμος είπε...

9elei o fasistas na kryftei kai h xara den ton afhnei...

Λίτσα Ανδρούτσου είπε...

ανώνυμος συκοφάντης και όπως είπα, ανεπαρκής αναγνώστης. Χωνεύει τα βαλανίδια σκέτα.