Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2007

Στην σκιά των αεροπλανοφόρων.

Η ιστορική παράδοση του αυτοκρατορικού ελέγχου.

Η Ρώμη, την εποχή της ακμής της, στην αρχή του 2ου μ.Χ αιώνα, είχε 37 βασεις για να ελέγχει την απέραντη αυτοκρατορία της, από την Βρετανία μέχρι την Αίγυπτο και από την Ισπανία μέχρι την Αρμενία.
Η Μεγάλη Βρεττανία, τον καιρό της αυτοκρατορικής ακμής της, το 1898, είχε 36 βάσεις - οι περισσότερες από αυτές, ναυτικές.
Οι αμερικανοί σήμερα, διαθέτουνε 38 βάσεις σε όλον τον κόσμο.

Ο συνολικός αριθμός των αμερικανικών βάσεων είναι 737, με τα στοιχεία του 2005 και καταλαμβανουνε μία έκταση ίση περίπου με την Ελλάδα. Ο αμερικανικός στρατός είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γης του πλανήτη.
Στις βάσεις αυτές εργάζονται περίπου 2.500.000 άνθρωποι, στρατιώτες και προσωπικό υποστήριξης.

Γράφω τους αριθμούς για να απαντήσω σε εκείνους τους αφελείς που θεωρούνε τον δυτικό τρόπο ελκυστικό με την χάρη του πολιτιστικού του παραδείγματος. Ε λοιπόν, δεν είναι αλήθεια. Οι ξένες μουσικές που έγιναν δικές μας, ο κινηματογράφος, η τηλεόραση, ο δυτικός τρόπος με τον οποίον ζούμε, η αλλοτρίωση και η κατάντια μας που πολλοί ονομάζουνε ελευθερία, κι ακόμα, οι συνθήκες εργασιας, οι τρόποι και τα προϊόντα που καταναλώνουμε, τα πρότυπα υπο τα οποία ζούμε, η παιδεία μας, τα όνειρά μας, η εξωτερική πολιτική και οι απόψεις μας, ακόμα και τα βιβλία του δημοτικού τν παιδιών μας, δεν είναι δικές μας ελεύθερες επιλογές.

Ακούτε τις αρβύλες του μεγαλύτερου και ισχυρότερου στρατού του κόσμου;

Η δυτική αυτοκρατορία με την ισχύ μίας πρωτοφανούς πολεμικής μηχανής επιβάλει την θέλησή της παντού. Πίνουμε κοκακόλες και τρώμε χάμπουργκερ στην σκιά των αεροπλανοφόρων.

2 σχόλια:

Pan είπε...

Αυτό θα ήταν προφανές αν όλα πήγαιναν κατ'ευχήν για τους Αμερικανούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα γεγονότα όμως το διαψεύδουν.

Γνωμοδότης είπε...

Pan said...
Αυτό θα ήταν προφανές αν όλα πήγαιναν κατ'ευχήν για τους Αμερικανούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα γεγονότα όμως το διαψεύδουν.


Εννοείς ότι έχασαν μια μάχη εδώ ή εκεί;