Κυριακή, Φεβρουαρίου 25, 2007

Ολος ο κόσμος ένα άσυλο.

Στην Ελλάδα ο φασισμός στα πανεπιστήμια έχει γίνει συνηθισμένο καθημερινό θέαμα, ούτε καν πρώτη είδηση στα τηλεοπτικά δελτία. Συνηθίσαμε σαν αυτονόητη την αυθαιρεσία και βαναυσότητα των «καταλήψεων», τον πρωτογονισμό των βανδαλισμών και της καταρρύπανσης των πανεπιστημιακών κτηρίων, την ομηρεία ή και τον «εντειχισμό» καθηγητών από φοιτητές, την ωμότητα φασιστικής αλαζονείας ηγητόρων της συνδικαλιστικής λοιμικής. Το εναργέστατο θέαμα δεν μας θορυβεί, γιατί να μας σοκάρει η πιστοποίηση του Θεόδωρου Πάγκαλου;

Ο φασισμός τον οποίο ο Πάγκαλος πιστοποιεί στα ελληνικά πανεπιστήμια, δεν είναι βέβαια φασισμός της Δεξιάς, υπηρετικός του μεγάλου κεφαλαίου, των πολυεθνικών, των μονοπωλίων. Είναι φασισμός στο όνομα της Αριστεράς και της «προόδου», πρόσχημα επιθετικής ιδιοτέλειας και αναγκαστής επιβολής της μετριότητας ή ψυχοπαθολογική χαύνωση και συνακόλουθη αγκύλωση σε αναχρονιστικά δογματικά ιδεολογήματα. Είναι καθεστώς που νομοθετικά το εγκαθίδρυσε και με την πολιτική της πρακτική μεθοδικά το εξέθρεψε η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση στα είκοσι χρόνια που κυβέρνησε τη χώρα.

Xρήστος Γιανναράς


Το άσυλο κύριε Γιανναρά το καταργεί η σύνδεση των Πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις και την αγορά εργασίας.
Το άσυλο το καταργούνε οι ιδιωτικές συμβάσεις έργου των καθηγητών με τα ιδιωτικά συμφέροντα, τα ξένα κέντρα εξουσίας και τους υπερεθνικούς χρηματοδότες και σπόνσορες.
Το άσυλο το καταργούνε οι πανευρωπαϊκές συμφωνίες και το μαύρο χρήμα, οι χρηματοδοτούμενες και κατευθυνόμενες προγραμματικές έρευνες.

Παρά την αθλιότητα, τους βανδαλισμούς, τις παραβάσεις, σκοπός μας είναι η επέκταση του ασύλου, όχι η κατάργησή του. Η επέκτασή του μέχρι τό άπειρο, ως να γίνει όλος ο κόσμος άσυλο για όλους και τα πάντα, άσυλο ανθρώπων και ζώων και πραγμάτων.

11 σχόλια:

Γνωμοδότης είπε...

Πέστα Χρυσόστομη!

Ανώνυμος είπε...

Eμπρος στον δρομο που χαραξε η ΕΣΣΔ, η Λαικη Δημοκρατια της Καμποτζης, κ.α. με τισ υγειες σας κυρια Ανδρουτσου

Γνωμοδότης είπε...

Ακόμα και οι θεοί...

Λίτσα Ανδρούτσου είπε...

ΒΦΟ καλωσήλθες εσύ είσαι παλιός, βοήθα με, δεν ξέρω τα μπλογκ/

μαρτιν ήλθα από το μπλόγκ σου.

Pan είπε...

Συμφωνώ.
Μια παρατήρηση: Φασισμός και ο μεν, φασισμός και ο δε.
Και οι φτωχές γνώσεις μου στη διάθεσή σου.

Greek Reporter Seymour M. Hersh είπε...

Κ. Ανδρούτσου ηρεμήστε. Τι ξύλινη γλώσσα είναι αυτή; Είστε μόλις 16 ετών και ήδη έχετε ξεπατικώσει μια ρητορική συγκεκριμένων πολιτικών κομμάτων αυτολεξεί. Που είναι μάλιστα κενή περιεχομένου. Δεν μπορεί από τι μία να ζητάτε ίσες ευκαιρίες εργασίας για όλους τους ανθρώπους (φυσικό και αναφαίρετο δικαίωμα τους) και ύστερα να υποστηρίζεται την αποσύνδεση του πανεπιστημίου από την αγορά εργασίας. Δηλαδή αυτά που να μαθαίνουμε 4 χρόνια να είναι χρήσιμα μόνο για το σπίτι. Δεν λέω πως πρέπει να διδασκόμαστε μόνο με αυστηρή προσέγγιση το επαγγελματικό μας μέλλον, όμως είναι παράλογος ο διαχωρισμός που διατείνεστε. Παντού σε όλο τον κόσμο και σε όλο το μήκος της ιστορίας οι γνώσεις προσδοκούσαν να βρουν πρακτική εφαρμογή. Ύστερα αυτό για τα ξένα συμφέροντα και τις παρεμβάσεις μου δίνει την εντύπωση συνδρόμου καταδιώξεως. Αλλά τι σας πειράζει αν πολυεθνικές θέλουν να χρηματοδοτήσουν συγκεκριμένες έρευνες; Αυτό το μοντέλο με τις χορηγίες και της χρηματοδοτήσεις έχει υιοθετήσει το Harvard, το Yale και γενικά όλα τα αμερικάνικα πανεπιστήμια που με την αξία τους αποτελούν παγκόσμιο πρότυπο. Δηλαδή πειράζει αν η Vodafone χρηματοδοτήσει έρευνα για τις βλάβες στον οργανισμό που προκαλούν τα κινητά; Μάλλον όχι καθώς αυτή έχει την όποια ευθύνη. Εκτός και αν προσπαθήσει να αλλοιώσει τα αποτελέσματα. Τότε είναι κατακριτέο αλλά εκεί πρέπει υπάρξει παρέμβαση. Όχι όμως να απορρίπτεται η ιδέα εκ των προτέρων.

Όσο για το άσυλο σκέψου καλύτερα πια πρέπει να είναι η σωστή εφαρμογή τους. Γιατί είναι άσυλο ιδεών και όχι άσυλο εγκληματιών. Σε αυτή τη χώρα όλα έχουμε μάθει να τα ισοπεδώνουμε. Αν κάποιος/οι είναι υπεύθυνοι για μια συγκεκριμένη πράξη που παραβαίνει το νόμο πρέπει να μπορεί να συλληφθεί όπως θα είχε συμβεί στο δρόμο ή στο σπίτι του με ένταλμα. Αντίθετα αν υπάρξει παρέμβαση, έστω και η πιο μικρή από μια τρίτη ομάδα πλην των αντιπάλων φοιτητικών παρατάξεων, πρέπει όλοι μαζί να ενωθούν να παίξουν ξύλο για να τους πετάξουν έξω. Γιατί όπως έλεγε και ο Βολτέρος και πλέον έχει γίνει καραμέλα «Δε συμφωνώ με όσα λες αλλά θα υπερασπίζομαι μέχρι θανάτου το δικαίωμα σου να το λες». Αλλά είπαμε, ο νόμος μιλάει για άσυλο ιδεών, όχι αναρχικών. Και έχουν υπάρξει φορές που έχω φάει ξύλο στο πανεπιστήμιο ακόμα και σε γενικές απ’ τα παιδιά με τις κουκούλες. Αυτό δεν είναι φασιστικό;

Υ.Γ. Στη Ελλάδα έχουμε τον καθένα να βγαίνει και να λέει ότι θέλει. Από τα blogs, την τηλεόραση, τις γενικές συνελεύσεις και τα καφενεία. Όποιος θεωρεί πως έχει παραβιαστεί αυτό του το δικαίωμα να βγει να το πει, αν και δεν το βλέπω πολύ πιθανό.

Λίτσα Ανδρούτσου είπε...

Ευχαριστώ Πάνα, να είσαι καλά.

Αγαπητέ ρεπόρτερ
οταν γράφεις ότι καλώς τα πανεπιστήμια χρηματοδοτούνται από τις πολυεθνικές,
εννοείς την Χάλλιμπάρντον;
Ελεγχος και σχέση των Πανεπιστημίων με την αγορά σημαίνει την κατάργησή τους ως ιδρύματα ελεύθερης έρευνας και ελεύθερης σκέψης και την μετατροπή τους σε πολεμικά όργανα της αυτοκρατορίας.
Φυσικά, σε αυτά τα πανεπιστήμια, το άσυλο δεν έχει κανένα νόημα.

Greek Reporter Seymour M. Hersh είπε...

Κ. Ανδρούτσου και πάλι κάνετε χρήση αυτής της ξύλινης γλώσσας που απαντά στερεότυπα και χωρίς ουσία. Πετάτε τη Halliburton γιατί ακούσατε προφανώς σε κάποιο τελε-καφενείο της σχέση της με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Dick Cheney και αυτό ήταν όλο. Εγώ μίλησα και είπα ότι δεν είναι μεμπτό να χρηματοδοτούν έρευνες αρκεί να μην τις επηρεάζουν.

Πολύ καλώς συνεχίζεται να μιλάτε για ελεύθερη έρευνα και σκέψη. Έρευνα πάνω σε τι; Στο πανεπιστήμιο μου έχουν γίνει και γίνονται ημερίδες και έρευνες για τον Beckett, την ψυχολογία του ατόμου κ.α (με λίγη τύχη και ψάξιμο μπορείτε να καταλάβετε για πιο ίδρυμα μιλάω) όμως οπωσδήποτε πρέπει να προσφέρονται και χρηστικές γνώσεις. Δεν είμαστε σε έναν ηδονιστικό κόσμο που μετράνε μόνο οι απολαύσεις.

Και φυσικά δεν ξέρετε για πιο άσυλο μιλάτε. Διαφωνείτε στο άσυλο των ιδεών; Δεν το πιστεύω. Στο άσυλο των αναρχικών; Τι γίνεται εκεί. Αντί να διαμαρτύρεστε για καταπάτηση των δικαιωμάτων σας που κάποιος αστυνομικός με το έτσι θέλει μπορεί να σας σταματήσει στο δρόμο με το αυτοκίνητο σας και σας κάνει έλεγχο και γω δεν ξέρω γιατί ή σας στείλουν φωτογραφία σπίτι ότι τρέχατε κάθεστε και υποστηρίζεται κάποιους που κατασρέφουν τον αγώνα που υποστηρίζεται γιατί κάνουν πλάκα. Ξέρετε τι λένε οι αναρχικοί; Αμφιβάλλω. «Πάμε να τα σπάσουμε την Κυριακή στον τάδε αγώνα. Άκουσα ότι έχουν έρθει από την τάδε περιοχή για τσαμπουκά». Το έχω ακούσει με τα ίδια τα αυτιά μου. Έχω να σας δώσω και βίντεο με τα περήφανα τους τρόπαια από αστυνομικούς και πανό (όταν το γυρνάνε στο γηπεδικό). Γελάνε με την παιδεία και τα σπάνε. Αυτοί θα το πληρώσουν;

Γνωμοδότης είπε...

Εγώ μίλησα και είπα ότι δεν είναι μεμπτό να χρηματοδοτούν έρευνες αρκεί να μην τις επηρεάζουν.

Χα χα, καλό. Σαν να λέμε, δεν είναι μεμπτόν οι επιχειρήσεις να χρηματοδοτούν πολιτικούς, αρκεί να μην επηρεάζουν τις αποφάσεις τους...

Greek Reporter Seymour M. Hersh είπε...

@BFO

Ο πολιτικός δεν έχει μεγάλο περιθώριο να μην δεχτεί τη χρηματοδότηση γιατί θα τη χρησιμοποιήσει για την εκστρατεία επανεκλογής του. Το πανεπιστήμιο όμως εφόσον σκοπός του είναι να υπηρετεί την κοινωνία μπορεί να τα απορρίψει τη χρηματοδότηση αν υπάρξουν σε αυτό πιέσεις για να αλλοιωθεί κάποια έρευνα.. Ούτως ή άλλως κανείς δεν πρέπει να κερδοσκοπεί από τα πανεπιστήμια, αλλά και αυτά πρέπει να μπορούν να εξασφαλίσουν από όσες το δυνατόν περισσότερες πηγές χρηματοδότηση για τις έρευνες και τις εργασίες τους.

Ανώνυμος είπε...

Αποκωδικοποίηση....: θρησκειών, μυθολογιών, ψυχής, σιωπής,.....
Σχηματοποίηση λόγου, μκοσμογονία, θεογονία,....
URL : www.siopi.gr
Γεια.....